divendres, 15 d’abril del 2011

Barcelona romana i medieval

Plaça Sant Jaume

La plaça de Sant Jaume, es troba al barri gòtic. Es podria dir que és el centre administratiu de la ciutat comtal. Està emmarcada pel carrer del Bisbe, el carrer Jaume I, el carrer de Sant Honorat i la travessa el carrer de Ferran. A més, és el punt es creuen el cardus i el decumanus romà (que actualment són el carrer de la llibreteria, i el call), això ens indica que els seus orígens es troba en la època romana (a una Barcino). En un perfil d’estructura de ciutat romana, el punt on es creuen el cardus i el decomanus, era el centre de la ciutat. Actualment, no podem dir que la Plaça de Sant Jaume, continuï sent el centre de la ciutat físicament, ja que Barcelona ha crescut molt i ha quedat en un extrem de la ciutat, però continua sent el centre polític de la Barcelona.

Allà s’hi troba el Palau de la Generalitat i la seu de l’Ajuntament de Barcelona o Casa de la Ciutat.

El palau de la Generalitat, té els seus orígens al segle XIII, com a seu de la ciutat. Doncs era l’organisme encarregat de recaptar impostos per a les corts del rei.
Actualment, es prenen decisions que afecten a la vida dels ciutadans. A més, acull actes polítics i institucionals.

Palau de la Generalitat

 Al seu davant, trobem la seu de l’Ajuntament de Barcelona. També té els seus orígens al segle XIII, amb la constitució del consell de cent, que era l’òrgan de govern de la ciutat de Barcelona. Actualment, s’encar-rega de treballar amb gestions polítiques i administratives en funció als interessos dels ciuta-dans de Barcelona. 


Ajuntament de Barcelona
 
L’any 1840 junt amb altres canvis d’urbanització a la plaça, es va remodelar l’edifici amb un estil neoclàssic i va prendre la seva forma actual. Llavors la plaça s’anomenava “plaça de la Constitució”. Abans de construir els edificis que hi trobem avui en dia (l’ajuntament, i el palau de la Generalitat), hi havia la parròquia de Sant Jaume, que es va construir durant l’època medieval, que va ser enderrocada l’any 1823 per obrir el carrer Ferran. D’aquí ve el nom de la plaça.

Per tant, actualment trobem un espai força ampli, i amb cert prestigi debut als edificis que hi trobem. La plaça Sant Jaume, ha estat testimoni de fets històrics, com ara la tornada de l’exili de Josep Tarradelles. A més, actualment segueix sent l’escenari de molts actes reivindicatius, exposicions, actes tradicionals (sardanes i castellers), xerrades i manifestacions.


Columnes del Temple August

El Temple d’August, va ser un temple pagà, que es va construir al segle I a.C. que es troba al centre de Barcelona. Exactament al mont Tàber, on ara  està el centre excursionista de Catalunya. Actualment, trobem les seves restes, en forma de tres columnes força ben conservades.


Els Gremis


Antigament, a l’edat mitjana, aquells qui realitzaven un mateix ofici, s’agrupaven, i tots els membres del grup, vivien tenien el seu taller en un mateix carrer. Per exemple, aquells qui treballaven els metalls, s’agrupaven en un mateix carrer anomenant a aquest, “Carrer de l’Argenteria”. Actualment, hi ha molts carrers que conserven aquest nom original. 


Cada gremi tenia un Sant Patró i unes lleis en comú. Feien pactes marcant uns mateixos preus per a tots els negociants de cada gremis. Els gremis van adquirir molta importància i van arribar a prendre el poder econòmic de moltes ciutats. Els gremis mai moren, per que dins de cada un d’ells, hi ha “mestres i deixebles”, o “experts i aprenents”. Quan un aprenent havia complert amb l’aprenentatge, podia seguir treballant per al mestre, obrir el seu propi taller o heretar el del seu mestre. Actualment, encara existeixen els gremis. Es formen gremis d’actors, gremis de transportistes o el Gremi de pastissers de Barcelona, que destaca per potenciar els dolços tradicionals  catalans; es classifiquen segons la formació o qualitat. 



El barri gòtic de Barcelona, està ple de referències, que ens donen informació sobre el passat. En el cas dels gremis, trobem un munt de carrers que tenen noms de gremis que s’havien instal·lat en aquestes zones. També ho podem veure, per exemple, a la porta de la catedral de Santa Maria del Mar.

A la porta de la catedral, trobem unes imatges d’uns homes que transporten pedres des de la platja fins a la Plaça de l’Àngel, per a la construcció de la catedral de Santa Maria del Mar. Formen part del gremi dels bastaixos. Es van voler representar a la porta de la catedral, en honor a l’esforç que havien fet.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada